In 21st century skills, Werving en selectie

Of je nu aan het solliciteren bent of niet, het is altijd handig om een elevator pitch in je ‘back pocket’ te hebben zitten. Je weet namelijk nooit wie je tegenkomt in de lift! Daarom geven wij de do’s & don’ts om jouw perfecte elevator pitch te maken.

Do’s

  • Probeer je van tevoren in te leven in de doelgroep. Bij spontane ontmoetingen zul je dit tijdens het gesprek moeten doen, maar weet je van tevoren dat je een korte presentatie kunt doen, zorg er dan voor dat je weet wie er tegenover je zit en past hier je pitch op aan.
  • Als je een pitch over jezelf houdt, vertel dan in ieder geval wie je bent, wat je kunt, wat jouw toegevoegde waarde is en wat jouw ambitie is.
  • Zorg ervoor dat je pitch kort en krachtig is. Niet alleen omdat je je pitch moet onthouden maar ook omdat je de aandacht van je gesprekspartner erbij moet houden.
  • Vertel met enthousiasme en pas je lichaamstaal aan. Zorg ervoor dat je oogcontact maakt, sta rechtop en vertel je verhaal met passie.

Don’ts

  • Ga geen presentatie uit je hoofd leren. Degene bij wie je je verhaal doet, heeft dat meteen door. Je komt hierdoor niet authentiek over en loopt het gevaar dat je de aandacht kwijtraakt.
  • Vermijd een grote hoeveelheid aan cijfers. Te veel cijfers veroorzaken doofheid, hierdoor verliest de luisteraar interesse en luistert hij/zij op den duur niet meer.
  • Ga niet uit van een vast stramien. Hierdoor kun je verblind raken door de dingen die je zelf ‘moet’ vertellen waardoor je mogelijk ingaat op onderdelen die de ander niet interesseert.
  • Gebruik niet te veel jargon en moeilijke termen. Je weet nooit wie je allemaal tegenover je hebt. Wanneer je vaktermen gaat gebruiken in je presentatie kan het zijn dat niet iedereen begrijpt wat je bedoelt. Daardoor kun je de aandacht verliezen en bereik je je gewenste doel niet.

Meer tips over het geven van een presentatie?

In onze online leeromgeving vind je een breed aanbod aan online trainingen gericht op het verbeteren van de presentatie skills van medewerkers. Deze en meer trainingen proberen? Vraag dan een demo met een van onze experts aan.

Aanbevolen