In Klantervaringen, Nieuws

In Nederland hebben bijna 1,2 miljoen mensen een inkomen dat onder de armoedegrens ligt. Daarvan zijn 132.500 Nederlanders afhankelijk van de voedselbank. Om deze mensen te ondersteunen bij hun persoonlijke ontwikkeling, is SkillsTown een samenwerking aangegaan met Voedselbank Stad Groningen. SkillsTown heeft een bedrag van € 239.500,- beschikbaar gesteld, in de vorm van vouchers waarmee cliënten van de voedselbank gratis toegang krijgen tot honderden online leeroplossingen. Ulfert Molenhuis, voorzitter Voedselbank Stad Groningen, vertelt over de samenwerking en licht toe waarom ontwikkeling belangrijk is voor de cliënten.

Ulfert legt uit hoe de voedselbank omgaat met de vouchers die ze hebben gekregen:

Iedereen die hier nieuw binnenkomt, krijgt een intakegesprek. Het uitdelen van de vouchers is een onderdeel hiervan. We leggen cliënten uit dat we een samenwerking hebben met SkillsTown, waardoor ze gratis online cursussen kunnen volgen. Omdat we de vouchers alleen beschikbaar willen stellen aan mensen die hier daadwerkelijk mee aan de slag gaan, vragen we naar de plannen en voornemens van de cliënt. Alleen mensen die echt gemotiveerd zijn, ontvangen een voucher.

Met de vouchers krijgen de voedselbankcliënten onbeperkt toegang tot honderden online leeroplossingen, in de vorm van e-modules, webinars en essentials. Ze kunnen bijvoorbeeld kiezen voor de cursus Nederlands foutloos schrijven, Engels, solliciteren of een van de vele Office essentials. Hiermee kunnen ze essentiële kennis opdoen, die vaak ontbreekt. Ulfert geeft aan dat een deel van de voedselbankcliënten nooit goed heeft leren schrijven of rekenen. Hierdoor is het voor deze mensen moeilijk om een baan te vinden. Ulfert: “Door mensen de kans te geven om zich te ontwikkelen, zorgen we ervoor dat ze meer kansen krijgen op de arbeidsmarkt. Zo helpen we ze op weg naar onafhankelijkheid.”

Voor Nederlanders die afhankelijk zijn van de Voedselbank is het onmogelijk om zelf te investeren in persoonlijke ontwikkeling. Geld is hierbij natuurlijk een belangrijke factor. Ulfert licht toe: “Onze cliënten hebben gemiddeld €30 à €40 euro te besteden aan leefgeld. Je kunt je voorstellen dat je dan geen geld overhoudt om een cursus te volgen. We zijn dan ook heel blij dat we de vouchers nu kosteloos aan kunnen bieden.”

Inkomen is niet de enige factor die voedselbankcliënten tegenhoudt om cursussen of trainingen te volgen. Ulfert legt uit dat mensen die bij de voedselbank komen, vaak te maken hebben met allerlei problemen, waardoor ze minder vertrouwen hebben in de samenleving en in zichzelf: “Deze personen hebben vaak veel tegenslagen gehad. Hierdoor denken ze dat het volgen van een training of cursus nooit succesvol kan zijn. Het voordeel van de cursussen van SkillsTown is dat de cliënten vrijblijvend, op hun eigen tempo en in hun eigen vertrouwde omgeving de online leeroplossingen kunnen ontdekken.”

Meer informatie?

Wil je meer weten over de samenwerking tussen SkillsTown en Voedselbank Stad Groningen? Of wil je meer informatie over de online leeroplossingen van SkillsTown? Neem dan contact met ons op.

Aanbevolen