In Leermotivatie, Online leren in de praktijk

Voor veel medewerkers is leren een ‘moetje’. De organisatie bepaalt waarin ze zich moeten ontwikkelen en krijgen na afronding van een verplichte training een vinkje. Met een beetje geluk onthouden ze wat ze geleerd hebben en passen ze dit toe in de praktijk. Volgens Kirsten Godding, Learning & development expert, is er meer nodig om écht effect te realiseren. Zij gelooft dat er pas ontwikkeling plaats kan vinden als mensen zelf willen leren. Maar hoe zorg je daar nou voor? Met dit stappenplan zorg je volgens Kirsten voor bedding waardoor leren van vinken naar vonken gaat.

Stap 1: Maak medewerkers bewust

Bewustwording is key als het gaat om het activeren van de leerstand en zelf regie nemen in de eigen ontwikkeling. Als medewerkers zich niet bewust zijn van het belang van hun deskundigheid, kunnen ze hier ook niet op acteren. Informeer medewerkers daarom over wat hun deskundigheid oplevert voor de klant. Laat bijvoorbeeld met quotes, facts en figures zien dat hun deskundigheid ertoe doet. Door het gesprek aan te gaan hoe zij het verschil kunnen maken, groeit de bewustwording bij medewerkers.

Stap 2:  Zorg voor motivatie

Vaak nemen medewerkers deel aan opleidingen en trainingen zonder intrinsieke motivatie, terwijl juist bij leren de intrinsieke motivatie bepaalt óf men wil leren en invloed heeft op de mate waarin het geleerde onthouden en toegepast wordt. Wek de interesse voor een onderwerp door medewerkers te confronteren met risico’s of nadelige gevolgen voor klanten, of omgekeerd, door juist ‘best practices’ en positieve ervaringen te delen. Dit helpt medewerkers om het ‘probleem’ te begrijpen en te zien hoe zij positief kunnen bijdragen. De motivatie van medewerkers wordt geprikkeld als zij zelf de impact zien of ervaren, bijvoorbeeld in een escaperoom.

Stap 3: Activeer medewerkers

Tot slot ligt de focus op het activeren van medewerkers door aanwezige kennis en kunde aan te boren. Een eenvoudige 0-meting maakt bijvoorbeeld de individuele deskundigheid zichtbaar. De medewerker constateert zelf waar zijn of haar gap zit. Door bij medewerkers te inventariseren wat zij zelf willen leren en op welke wijze, stimuleer je ze om in beweging te komen. Laat medewerkers zelf regie nemen in hun ontwikkeling en aan de slag gaan. Creëer een omgeving waarin medewerkers de ruimte krijgen om te ontwikkelen.

Met deze drie stappen zorg je ervoor dat medewerkers zich verantwoordelijk voelen voor hun eigen ontwikkeling en in een actieve leerstand staan. Kirsten sluit af: “In de daaropvolgende stappen gaat de medewerker zelf het tekort in kennis en kunde construeren, het geleerde toepassen in het werk en uiteindelijk integreren in de dagelijkse routine.”

Jouw medewerkers motiveren om te leren?

Als online opleider hebben we al veel organisaties in de leerstand gekregen. We lichten graag in een persoonlijk gesprek toe hoe we dat voor jouw organisatie kunnen doen. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Laat je gegevens hieronder achter en we nemen contact met je op.

Leads
Bezig met versturen
Aanbevolen