In Klantervaringen, Online leren in de praktijk
academie-caop-small
Het CAOP (Centrum Arbeidsverhoudingen Overheidspersoneel) zorgt voor impact, door medewerkers in de overheid, het onderwijs en de zorg te ondersteunen. Dat doen ze door als kenniscentrum te verkennen, te verbinden en te veranderen. Daarbij wordt het online platform van SkillsTown ook ingezet. We gingen in gesprek met Reinier van Bemmel, hoofd HRM en Sanneke Zeegwaard, HR adviseur bij CAOP.
Reinier van Bemmel is hoofd HRM bij het CAOP en zet onder andere het HR-beleid uit. Sanneke Zegwaard is HR-adviseur en in haar rol onder andere verantwoordelijk voor de ontwikkeling en opleiding van de medewerkers van het CAOP. “De laatste jaren waren we ons al wel aan het oriënteren op een online leeromgeving, maar Corona was wel een aanjager die alles heeft versneld.”

Het begon met de Summerschool

Sanneke: “Ieder jaar organiseren we een Summerschool voor onze medewerkers. Dat moest het afgelopen jaar natuurlijk ineens online. Waar we gewend waren om fysiek met trainers en groepen te werken, moesten we op zoek naar een andere vorm.” Het werd een mooie pilot voor het platform van SkillsTown. “Deze online Summerschool was een goed moment voor ons om het online platform als het ware uit te proberen. Niet alleen in werking, maar ook of het bij onze organisatie zou passen,” vertelt Sanneke. Uiteindelijk liep de pilot vanaf de zomer door tot eind 2020.

Maandelijkse tips & tricks ontvangen?

Wil jij iedere maand tips ontvangen om een lerende organisatie te worden én een kijkje nemen in de keuken bij andere organisaties? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Een combinatie van bestaande en eigen content

Reinier: “We zijn enthousiast over de hoeveelheid stof die er wordt aangeboden. We hebben er dan ook voor gekozen om verder te gaan met de CAOP Academie, maar in een nieuwe vorm. Er komt een vernieuwde lancering, zodat we onze medewerkers hiervan op de hoogte kunnen stellen. We gebruikten de online agenda op het platform al voor eigen content, maar willen dat nu nog meer gaan inzetten zodat collega’s bijvoorbeeld een eigen cursus als agendapunt kunnen toevoegen.”

Sanneke vertelt dat er nu vooral leerstof van SkillsTown opstaat, maar dat er in de toekomst steeds meer eigen inhoud aan wordt toegevoegd. “We gaan het programma bijvoorbeeld uitbreiden met trainingen van collega’s en eigen leerlijnen. We werken op dit moment aan de omslag van Summerschool naar een academie die het hele jaar beschikbaar is. Het platform wordt daarbij visueel en inhoudelijk nog meer aangepast aan het CAOP.”

We zijn enthousiast over de hoeveelheid stof die er wordt aangeboden op het online platform.

Beiden benadrukken dat online altijd gecombineerd zal blijven met offline trainingen. “Onze medewerkers willen uitgedaagd worden, het liefst klassikaal. Maar dat betekent niet dat we dit niet kunnen combineren.” Ze denken aan introductiemateriaal voor nieuwe medewerkers en standaard informatie die online beschikbaar wordt. “Zo kan je sneller en efficiënter werken, eenieder op zijn eigen tijd.” Reinier en Sanneke zien de kracht in de combinatie. “We willen boven alles verbinding houden en versterken. En dat kan perfect op deze manier.”

Zelf aan de slag?

Wil jij net als CAOP een eigen online academy neerzetten en kun je wel wat hulp gebruiken? In onze online demonstratie laten we zien welke mogelijkheden er zijn binnen jouw organisatie om online kennis te delen. We nemen je mee in de functies van de online omgeving, laten zien welke content er standaard beschikbaar is en je krijgt een voorproefje van jouw gepersonaliseerde omgeving.

Aanbevolen