In Klantervaringen, Nieuws

“Neem meer regie over je loopbaan” is één van de quotes die je tegenkomt op de website van INretail, de grootste branche organisatie in de non-food retail sector. Maar op welke manier faciliteer je leden om die zelfregie te pakken? En hoe vergroot je het bewustzijn van de noodzaak van duurzame inzetbaarheid? Dorien Krassenberg en Han van Baarsen, beiden senior beleidsadviseur, bespreken de samenwerking tussen INretail en SkillsTown.

Één van de gezamenlijke speerpunten van de brancheorganisatie en vakbonden is het duurzaam inzetbaar houden van de retailmedewerker. Met het oog daarop is INretail onlangs gestart met het nieuwe platform www.werkindewinkel.nl, waarop online opleidingen van SkillsTown worden aangeboden. Dorien vertelt: “INretail heeft SkillsTown gekozen vanwege bewezen expertise op het gebied van nieuwe leervormen, de gebruiksvriendelijkheid en praktische aanpak, de bereidheid van SkillsTown om mee te investeren en de goede referenties van INretail leden.”

Momenteel worden er zes online pakketten aangeboden via het nieuwe platform. Hierbij is er zowel voor medewerkers als managers een passend aanbod. Dat is belangrijk volgens Han: “We moeten ervoor zorgen dat er voldoende goed gekwalificeerde medewerkers in de branche zijn. Opleidingen zijn daar fundamenteel in.”

Dorien licht toe waarom er voor deze zes pakketten is gekozen: “De pakketten die gekozen zijn, sluiten het meest aan op de praktijk, versterken het vakmanschap of verbreden de kennis van de medewerker, waardoor de baankansen toenemen en medewerkers duurzaam inzetbaar blijven. Met de toevoeging van retail opleidingen maken we de zoektocht voor de medewerkers makkelijker en ontzorgt INretail de werkgever. Zij kunnen medewerkers nu verwijzen naar Werkindewinkel als er ontwikkelafspraken gemaakt zijn met de medewerker. De medewerker kan natuurlijk ook zelf het initiatief nemen voor het volgen van een opleiding en hoeft dan ook niet meer het internet af te struinen.”

Werk aan de winkel

Het beschikbaar stellen van opleidingen is de eerste stap, maar het motiveren om te leren is volgens Han de grootste uitdaging: “De medewerkers informeren gaat goed met de site www.werkindewinkel.nl, waar je ook meer informatie vindt over bijvoorbeeld arbeidsvoorwaarden en trendinspiratie. De combinatie op de site trekt veel medewerkers. Medewerkers in de activatie modus krijgen, is een stap verder. Je wilt dat de medewerkers in deze branche zich afvragen ‘waar wil ik naartoe en waar sta ik over 10 jaar’? Ontwikkelingen in de retail gaan razendsnel. Je moet meekunnen en opgeleid worden.”

Dit vult Dorien aan: “Werkindewinkel wordt nog verder uitgebreid met een inzetbaarheidsmodule waarmee medewerkers inzicht krijgen in hun persoonlijke eigenschappen, vaardigheden, loopbaan, wensen en ambities. Daarmee biedt de branche de medewerkers de mogelijkheid om zich te blijven ontwikkelen. In de snel veranderende retailmarkt is dat een must!”

Werk voor de werkgevers

De verantwoordelijkheid voor blijvend leren ligt niet alleen bij de werknemers. Ook de werkgever heeft hierin een rol. Han vertelt: “Ten behoeve van je organisatie moet je er als werkgever voor zorgen dat je medewerkers duurzaam inzetbaar blijven. Met gesprekken kunnen de werkgever en werknemer samen bekijken welke kant het op gaat en overleggen hoe ze elkaar kunnen helpen, ondersteunen en faciliteren.”

Volgens Dorien kan ontwikkeling en opleiding het verschil maken: “Werkgevers hebben positief gereageerd en ook medewerkers vinden het een goed initiatief. Door te investeren in ontwikkeling, blijven medewerkers aantrekkelijk voor werkgevers. Want medewerkers met oprechte aandacht voor de klant én het vermogen om een passend advies te geven, maken voor de consument het verschil tussen online of offline kopen.”

Meer informatie over dit platform en een overzicht van het aanbod vind je op: werkindewinkel.nl onder ‘Ontwikkel jezelf’ en op skillstown.com/retail.

Aanbevolen