In Klantervaringen, Online leren in de praktijk

Kinderopvang Smallsteps heeft in de afgelopen maanden recordaantallen bereikt op het gebied van online opleiding en ontwikkeling bij hun medewerkers. Al sinds 2016 zijn zij enthousiaste gebruiker van de online leeromgeving van SkillsTown. Smallsteps heeft dit jaar dan ook de prestigieuze Skills2Perform award in ontvangst mogen nemen. We spraken Marieke Hochstenbach, manager learning & development bij Smallsteps over de ervaringen met het online platform en hoe zij deze recordaantallen hebben bereikt.

smallsteps-mijlpaal-1
De prijsuitreiking van de Skills2Perform award met van links naar rechts: Lisan van der Lee, Janneke van Lummel, Hans Schuurmans, Marieke Hochstenbach en Danny van Heesch.

Begonnen met eigen micro-cursussen

Toen Smallsteps in 2016 met SkillsTown aan de slag ging, was dit voornamelijk met het doel om ingewikkelde materie op een simpelere manier te delen met medewerkers. “In eerste instantie hebben we eigen essentials gemaakt die ingewikkelde regel- en wetgeving op een simpele manier uitlegden. Voor ons is het belangrijk om te voorzien in verplichte kennis die van belang is voor pedagogische medewerkers. Essentials waren een mooie, toegankelijke en snelle manier om dit te doen”, aldus Marieke.

Al snel bleek dat deze micro-cursussen enorm goed ontvangen werden door de medewerkers en heeft Smallsteps hun aanbod uitgebreid met de algemene trainingen van SkillsTown en de trainingen met specifieke kennis op het gebied van kinderopvang. “Na de essentials hebben we de rest van de trainingen meer opengezet. Medewerkers hebben eerst kennis gemaakt met het platform door de essentials die we zelf hebben gemaakt. Dat werd zo goed ontvangen dat we daarna ook het andere aanbod beschikbaar hebben gemaakt. Medewerkers krijgen nu tijd om vrij in te zetten voor hun eigen ontwikkeling”, aldus Marieke.

Meer weten over medewerkerontwikkeling?

In ons gratis whitepaper ‘5 tips voor medewerker-ontwikkeling’ hebben we de belangrijkste tips voor je op een rij gezet.
mockup-whitepaper-medewerkerontwikkeling

Extra aandacht voor ontwikkeling in corona-periode

Medewerkers in de kinderopvang vallen binnen de beroepsgroep van de ‘vitale beroepen’. Zeker in het begin van de corona-periode had dit veel invloed op Smallsteps. Kinderopvangcentra moesten sluiten, maar gedeeltelijk beschikbaar blijven voor noodopvang. Marieke vertelt: “Omdat veel kinderen in het begin van de corona uitbraak thuisbleven, hebben we een deel van onze vestigingen tijdelijk gesloten. Onze medewerkers kwamen daardoor thuis te zitten, maar het werk dat zij uitvoeren, kunnen ze niet vanuit huis doen. Daarom hebben we in die periode nog meer ingezet op persoonlijke ontwikkeling. Samen met SkillsTown hebben we snel geschakeld en leerlijnen op bepaalde thema’s klaargezet in het online platform. We hebben medewerkers gevraagd om een deel van hun dag te besteden aan die leerlijnen en dat is massaal gedaan!”

We krijgen enorm veel positieve reacties en medewerkers zijn verbaasd over hoe leuk het eigenlijk is.

Niet voor niets zijn er in de afgelopen periode bij Smallsteps dan ook meer dan 100.000 trainingen gevolgd en hebben medewerkers in het totaal meer dan 10.000 certificaten behaald. Dat is enorm veel als je bedenkt dat Smallsteps 2.700 medewerkers heeft. Een van de meest gevolgde trainingen daarbij was ‘COVID-19 en het coronavirus’. Marieke licht toe: “Medewerkers hebben in deze periode écht ervaren wat er allemaal in het leerplatform zit. Hiervoor volgden medewerkers vooral de verplichte content, maar nu hebben ze heel veel tijd gehad om er uitgebreid naar te kijken. We krijgen enorm veel positieve reacties en medewerkers zijn verbaasd over hoe leuk het eigenlijk is.”

Ultieme voordelen volgens Smallsteps:

  • Uitgebreide ondersteuning op het gebied van implementatie
  • Aantrekkelijke en frisse trainingen
  • Continu inspelend op veranderingen
  • Veel verschillende en vernieuwende leervomen

What’s next?

Scholing in de branche primair onderwijs wordt tot stand gebracht dankzij een samenwerking tussen SkillsTown en Heutink. Ben jij net zo enthousiast geworden als Smallsteps en wil je weten wat de mogelijkheden voor jouw organisatie zijn? Plan een vrijblijvende (online) demonstratie met een van onze performance consultants. Tijdens deze demonstratie laten we de personalisatiemogelijkheden zien, krijg je een voorproefje van ons brede aanbod aan trainingen en geven we persoonlijk advies over de inzet en implementatie van het platform.

Aanbevolen