In Nieuws

Vorige week vonden de verkiezingen plaats. Bij deze verkiezingen werden er bij iedere gemeente opnieuw raadsleden gekozen voor de komende vier jaar. Om de kennis en expertise van deze raadsleden te vergroten en hen meer betekenisvol te laten zijn, werken SkillsTown, de Raad van Almere, Nederlandse Vereniging van Raadsleden, VNG, het Ministerie van Binnenlandse zaken en de Vereniging van Griffiers samen aan een online leerplatform waar alle kennis die nieuwe en huidige raadsleden nodig hebben, gebundeld wordt.

Als raadslid moet je op de hoogte zijn van de zaken die binnen de gemeente spelen en kennis hebben van de verschillende processen. Voorheen was er geen vaste plek waar deze informatie beschikbaar was. Met het nieuwe platform is er voortaan een centrale plaats waar raadsleden terecht kunnen voor kennis, informatie en tips ter voorbereiding op een vergadering, bezoek of bespreking.

Dit platform voor raadsleden is ontwikkeld door SkillsTown en wordt geïntegreerd in de agendasystemen waar raadsleden al gebruik van maken. Zo is alle informatie gemakkelijk te raadplegen en kan er een koppeling worden gemaakt tussen de onderwerpen die op de agenda staan en de online cursussen die daarbij passen.

Robert-Jan Ritsema, gespecialiseerd in leren en ontwikkelen en werkzaam als Raadsadviseur bij Gemeente Almere, deelt zijn visie:

We willen en kunnen raadsleden beter ondersteunen door leren en ontwikkelen zoveel mogelijk in het werk te integreren. We verlagen zoveel mogelijk drempels door kennis, informatie en tips in de voorbereiding op een vergadering, bezoek of bespreking aan te bieden. Dit betekent dat er naast inhoudelijke beleidsstukken ook een video, animatie, infographic of andere kennis wordt aangeboden.

Kasper Boon, chairman SkillsTown, vult aan: “De raadsleden worden direct ondersteund tijdens hun werkzaamheden. Als er bijvoorbeeld een begroting besproken moet worden, is het goed om over meer financiële kennis te kunnen beschikken. Er wordt dan leerstof aangeboden die het raadslid ondersteunt met betrekking tot de wettelijke regels waaraan men zich te houden heeft.”

Het platform wordt gevuld met e-learning modules, webinars en essentials (korte micro-cursussen die de basis van een onderwerp behandelen). Deze worden gemaakt door experts als de Vereniging van Nederlandse Gemeentes en de Vereniging van Griffiers. Daarnaast kunnen raadsleden gemakkelijk zelf hun eigen kennis delen en kunnen griffiers het platform aanvullen met specifieke elementen voor hun eigen raad.

De meeste raadsleden hebben naast hun raadslidmaatschap een volledige baan. Afhankelijk van de omvang van de gemeente besteedt een raadslid gemiddeld 16 à 20 uur per week aan het raadswerk. Het volgen van trainingen heeft dan niet altijd de hoogste prioriteit. Met het nieuwe platform hebben raadsleden toegang tot direct toepasbare kennis en trainingen, waarmee ze meer impact kunnen geven aan hun werk als raadslid.

Meer informatie?
Als je meer wilt weten over dit nieuwe platform of de mogelijkheden van een eigen academie voor jouw organisatie, neem dan contact met ons op.

Recente Berichten