In Nieuws

In de afgelopen vijf jaar hebben meer dan 3,9 miljoen Nederlanders een online cursus, training of opleiding gevolgd. Dit komt neer op 28% van heel Nederland. Dit blijkt uit de E-Learning Monitor, een grootschalig onderzoek van Multiscope onder ruim 4.600 Nederlanders.

Taal meest gekozen vakgebied

Nederlanders kiezen het vaakst een online taalopleiding (17%). Ook ICT (13%), financieel (12%) en zorg (12%) zijn populair wat betreft e-learning. Mannen kiezen duidelijk vaker voor het vakgebied ICT, terwijl vrouwen vaker voor zorg en psychologie gaan. Binnen ICT zijn 35- tot 49-jarigen de duidelijke kartrekkers. 18- tot 34-jarigen en 50-plussers zijn dit op hun beurt weer binnen het vakgebied taal.

multiscope-monitor-2020

Omzet €3,8 miljard in vijf jaar

Nederlandse online cursisten hebben in de afgelopen 5 jaar per persoon gemiddeld voor €970 aan e-learning gevolgd. De totale online marktomzet komt hiermee op €3,8 miljard. Het grootste gedeelte hiervan is door de consument zelf betaald (44%). Een bijna even groot aandeel is betaald door de werkgever (42%). Hoe hoger de opleiding en het inkomen van de online cursist, hoe vaker de werkgever de online opleiding financiert.

Online abonnementen populair

Maar liefst één op de vijf online opleidingen is betaald door middel van een abonnement (20%). Het zijn vaker mannen (35%) en 18- tot 34-jarigen (42%) dan vrouwen (6%) en 50-plussers (9%) die hier gebruik van maken. Ook op basis van inkomen zien we verschillen. Het zijn voornamelijk consumenten met een minimum tot modaal inkomen die een online abonnement gebruiken.

Zelf aan de slag met online trainingen?

SkillsTown biedt meer dan 500 online trainingen op het gebied van talen, digitale vaardigheden, communiceren, samenwerken, presenteren en veel meer. Als organisatie kun je een gratis online demonstratie aanvragen en consumenten kunnen onze trainingen nu 14 dagen gratis proberen.

Tips & tricks over online leren ontvangen?

In onze nieuwsbrief delen we regelmatig leuke tips, tricks en best practices over online leren.
Aanbevolen