In Werving en selectie

Bijna elke organisatie in Nederland heeft het wel gemerkt: we hebben momenteel te maken met een zeer krappe arbeidsmarkt. Eind juni stond een recordaantal van 251.000 vacatures open, blijkt uit cijfers van het CBS. Het wordt steeds moeilijker om geschikte medewerkers te vinden. Uit het jaarlijkse HR onderzoek van Berenschot blijkt dat 71% van de deelnemende HR-professionals problemen ervaart met het invullen van vacatures. De verwachting is dat dit percentage nog verder op zal lopen.

En als je dan eindelijk een geschikte kandidaat hebt gevonden, is de volgende uitdaging om deze vast te houden. Medewerkers kijken namelijk volop om zich heen. Meer dan een kwart van werkend Nederland (28%) geeft aan van plan te zijn om dit jaar te solliciteren bij een andere organisatie (bron: Integron). Het is dus niet alleen een uitdaging om nieuw personeel te vinden, maar ook het behouden van het huidige personeel verdient de nodige aandacht.

Als werkgever is het dan ook belangrijk om onderscheidend te zijn op de arbeidsmarkt. Je moet (potentiële) medewerkers iets kunnen bieden, anders loop je het risico om ze kwijt te raken. Een van de belangrijkste reden waarom talentvolle medewerkers op zoek gaan naar een nieuwe baan, is een gebrek aan ontwikkelingsmogelijkheden (Bron: Forbes.com). Mensen vinden het belangrijk om zichzelf steeds te kunnen verbeteren. Dit wordt bevestigd door een onderzoek van Edubookers, waaruit blijkt dat 89% van de hoogopgeleide medewerkers het belangrijk vindt om zich te blijven ontwikkelen door middel van trainingen en opleidingen.

Het onderzoek van Edubookers vermeldt verder dat 87% van de medewerkers het belangrijk vindt om te werken voor een organisatie die leren en ontwikkelen ondersteunt. Een goed scholingsbeleid is dus een mooie manier om medewerkers aan te trekken en te behouden. Het is belangrijk om als organisatie goed na te denken over de manier waarop je dit wilt vormgeven.

Een van de mogelijkheden die je als organisatie hebt, is het aanbieden van een online leeromgeving. Dit heeft vele voordelen ten opzichte van traditionele, klassikale trainingen. Dergelijke bijeenkomsten vergen een grote investering in zowel tijd als geld. Denk bijvoorbeeld aan reiskosten, reistijd, catering, locatie e.d. Met behulp van een online academie kunnen medewerkers op elk gewenst moment en vanaf iedere locatie aan de slag met hun eigen ontwikkeling. Daarmee is het niet langer nodig om meerdere malen per jaar grote groepen medewerkers samen te laten komen om kennis over te brengen.

Daarnaast is het makkelijk om een online leeromgeving organisatiebreed in te zetten. Zo kan iedere medewerker zelf door het aanbod klikken en zelf beslissen welke onderwerpen voor hem of haar interessant zijn. Als organisatie kun je monitoren wat populaire onderwerpen zijn en zo nodig de medewerkers bijsturen, bijvoorbeeld door een aantal modules verplicht te stellen. Uiteraard is het ook mogelijk om als leidinggevende samen met de medewerker een ontwikkelingsplan op te stellen, waarin je samen vaststelt op welke gebieden de medewerker zich gaat ontwikkelen. De medewerker kan door middel van behaalde certificaten aantonen wat zijn of haar voortgang is.

Zorg dat medewerkers voor jouw organisatie blijven kiezen
Met een online academie kun jij het verschil maken. Als online opleider is SkillsTown gespecialiseerd in het opzetten en implementeren van een online academie. Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden van een online academie voor jouw organisatie? Maak vrijblijvend een afspraak voor een gratis demo op locatie.

Recente Berichten