In Klantervaringen

Tegenwoordig wordt er steeds meer aandacht besteed aan de vitaliteit van een organisatie. Want het zijn van een vitale organisatie brengt veel voordelen met zich mee. Zo gaan medewerkers met plezier naar hun werk, passen ze zich gemakkelijk aan wanneer er veranderingen plaats vinden en hebben medewerkers meer energie waardoor het ziekteverzuim naar beneden wordt gebracht.

Een van de organisaties die veel aandacht besteed aan het worden van een vitale organisatie, is Meeùs. Zij werken als tussenpersoon en geven onafhankelijk advies over verzekeringen, pensioen of hypotheek. Met behulp van SkillsTown richten zij hun vitaliteitstraject in en werken ze aan het worden van een vitale organisatie. In dit interview vertelt Ruud Houtzager, manager Inkomen & Zorg bij Meeùs en touwtrekker van het vitaliteitsproject, over hun aanpak en ervaringen met betrekking tot het worden van een vitale organisatie.

Voor ons is leren een vanzelfsprekendheid en vitaliteit kan daarbij niet missen.

  • Ruud Houtzager
    Ruud Houtzager manager Inkomen & Zorg

Het belang van vitaliteit
Voor Meeùs is het niet de vraag of vitaliteit op de agenda komt, maar wat ze eraan moeten doen om te zorgen dat het een van de belangrijkste onderdelen van die agenda wordt. Daarom zijn zij het afgelopen jaar actief gestart met het stimuleren van vitaliteit onder hun medewerkers. “Vitaliteit is voor ons een onderdeel van duurzame inzetbaarheid. Wanneer onze organisatie vitaal is, werken we efficiënter en heeft dit positieve invloed op het welzijn van medewerkers. Daarnaast geven we onze klanten advies met betrekking tot duurzame inzetbaarheid. Wanneer wij aan onze klanten willen uitdragen wat het belang is van vitaal zijn en blijven, is het belangrijk dat onze medewerkers alle in’s en out’s kennen”, aldus Ruud Houtzager.

Medewerkers zijn zelf verantwoordelijk
Uiteraard wil je het liefst dat de gehele organisatie massaal aan de slag gaat met vitaal zijn en blijven. Dat ze een gezonde voeding handhaven, iedere dag minstens een half uur bewegen en sigaretten voortaan laten staan. Maar hoe stimuleer je je medewerkers om actief aan de slag te gaan met hun eigen welzijn? Bij Meeùs vinden ze de vrijheid van de medewerkers daarbij één van de belangrijkste onderdelen. Ruud Houtzager vertelt:

Binnen ons bedrijf hebben we een programma opgezet waarbij medewerkers zelf de keuze krijgen om scans te doen en cursussen te volgen. We stimuleren daarbij de zelfwerkzaamheid van onze medewerkers. Naar mijn mening werkt het niet om mensen te verplichten tot het volgen van cursussen. Een medewerker doet een scan op eigen initiatief en kiest daarna het programma dat voor hem of haar werkt.

Medewerkers kunnen het programma persoonlijk inzetten, maar zijn ook vrij om dit te delen met de rest van het gezin. Hiermee wil Meeùs de drempel verlagen om deel te nemen aan het programma en medewerkers in staat stellen dit met hun gezin te delen.

Het aanbieden van de online academie, via SkillsTown, is de eerste stap, maar ervoor zorgen dat deze daadwerkelijk gebruikt wordt is een tweede. Daarvoor zet Meeùs verschillende interne marketing middelen in. Zo wordt het binnen de organisatie gecommuniceerd door middel van posters in de wandelgangen en flyers op de bureaus.

Ook online zetten we zoveel mogelijk middelen in om medewerkers te stimuleren. We activeren medewerkers met behulp van berichten op het intranet en persoonlijke mails.

Ondersteuning met behulp van webinars
Het stimuleren van de vitaliteit binnen een organisatie blijft een continu proces waarbij je in moet blijven spelen op actualiteiten. Meeùs zet daar onder andere webinars van SkillsTown voor in. Met behulp van deze live uitzendingen krijgen medewerkers de mogelijkheid om in een relatief kort tijdsbestek alles te leren over een actueel thema zoals: stressreductie, werk en prive balans, verhogen van vitaliteit en mindfulness.

Omdat het live uitzendingen zijn, zijn het altijd actualiteiten waar de experts over praten. We zien het als een goede manier om snel en op grote schaal kennis te delen, dat past bij een organisatie zoals die van ons.

Advies van Meeùs
Als adviseur van het vitaliteitsproject heeft Ruud Houtzager dagelijks te maken met uitrollen van campagnes om medewerkers te motiveren. Daarom vroegen we hem om twee tips waarmee je vitaliteit bespreekbaar maakt en on top of mind houdt.

Tip 1 – Dring het niet op
Ruud geeft aan dat opdringen het laatste is dat je moet doen wanneer het gaat om een leerproces. “Laat mensen liever zien wat het ze uiteindelijk op kan leveren en maak gebruik van best practices om te laten zien hoe collega’s omgaan met het onderwerp”, aldus Ruud Houtzager.

Tip 2 – Plaats het in de juiste context
Soms kan er wel eens lacherig gedaan worden over het thema gezondheid. Zorg er als bedrijf voor dat je dit onderwerp serieus neemt en het dus in de juiste context plaatst. “Dik zijn is geen grap, het betekent gewoon dat je ouderdomsdiabetes hebt. Het kan om serieuze problemen gaan, zorg ook dan ook dat je dit soort dingen bespreekbaar maakt en probeer om de problematiek te verkleinen of zelfs op te lossen”, aldus Ruud Houtzager.

Aanbevolen