In Nieuws

Een lerende organisatie is er één die zich blijft ontwikkelen en meegaat met verandering en vernieuwing. Om een lerende organisatie te zijn en dat ook te blijven, moeten er soms dingen veranderen. Bijvoorbeeld in de werkwijze, doelen of misschien in de manier waarop een organisatie naar buiten treedt. Zo’n verandering deed zich met de start van 2016 ook voor bij SkillsTown. In dit interview maak je kennis met SkillsTown en vertellen manager Hans Schuurmans en hoofd opleidingen Kasper Boon over de visie voor 2016.

Een andere naam met passende visie
Het is geen toeval dat er in de nieuwe naam van het opleidingsinstituut wordt verwezen naar een stad waarin ieder zijn vaardigheden kan ontwikkelen. SkillsTown wil met haar oplossingen zowel het individu als organisaties beter laten presteren. “Het gaat bij ons om meer dan enkel het aanbieden van e-learning modules. We willen organisaties ondersteunen in hun dagelijkse activiteiten, zodat ze hun lange termijn doelen kunnen realiseren. Naast e-learnings bieden we bijvoorbeeld ook webinars, psychologische testen en essentials (micro-cursussen) aan”, aldus Kasper Boon, hoofd opleidingen.

Naast de activiteiten in Nederland wil SkillsTown dit jaar ook de markt buiten Nederland verder uitbreiden. Het succes dat zij de afgelopen jaren hebben ervaren, biedt internationaal veel potentie. “We zien dat onze oplossingen van grote waarde zijn bij organisaties die zich blijven ontwikkelen. Mede de integratie van actuele onderwerpen in onze oplossingen, maakt dat zowel grote als kleine organisaties massaal voor ons kiezen”, aldus Hans Schuurmans, manager.

Een lerende organisatie wordt je niet zomaar
Het rendement van een lerende organisatie is over het algemeen hoger dan een organisatie die geen aandacht aan scholing besteedt. De medewerkers ontwikkelen zich, waardoor hun algehele gesteldheid verbetert, wat ervoor zorgt dat de organisatie beter presteert. Hierbij is het aanbieden van leeroplossingen een eerste stap, maar volgens Kasper Boon niet de enige. Hij vertelt:

Organisaties realiseren zich gelukkig dat het zomaar aanbieden van e-learnings uiteindelijk geen oplossing is om een lerende organisatie te worden. Om daadwerkelijk een lerende, of beter nog een presterende organisatie te worden, is het noodzaak om leren onderdeel te laten zijn van de dagelijkse processen.

Om organisaties te ondersteunen in het worden van een presterende organisatie heeft SkillsTown een breed aanbod aan geaccrediteerde e-learningmodules, psychologische testen en webinars. Veel van deze producten worden in samenwerking met kennispartners gerealiseerd. Zo wordt er gewerkt aan de opzet van een nieuwe MBA waarbij het mobiele platform DirectKnow wordt ingezet. Naast de huidige activiteiten richt SkillsTown zich ook op nieuwe manieren van opleiden. “Wij denken dat innovatie van groot belang is bij het ontwikkelen van opleidingsvormen. We kijken onder andere naar de mogelijkheden van virtual reality en het opleiden van medewerkers”, aldus Hans Schuurmans.

Gebruik leren niet als doel, maar als middel
Bij SkillsTown zijn ze ervan overtuigd dat leren op zich geen doel kan zijn. Leren moet het middel zijn waarmee je je doelen bereikt. Door op de juiste manier te leren en scholing te bieden aan het personeel, gaat de gehele organisatie beter presteren. SkillsTown legt hier binnen hun eigen organisatie ook de nadruk op. Hans vertelt:

Samen met collega’s, klanten en partners zijn we dagelijks bezig om te kijken hoe we beter kunnen presteren. Innovatie is hierbij een must waarin we veel investeren. Daarom werken we met een jong en gemotiveerd team, waarbij iedereen beseft dat we zelf ook een lerende organisatie zijn.

De wereld verandert en wij veranderen mee
Nog geen vijf jaar terug moesten organisaties nog overtuigd worden hoe belangrijk het is om te blijven opleiden en dat e-learning daar een zinvol middel bij kan zijn. Tegenwoordig ligt dat anders, onder andere dankzij de WWZ (wet werk en zekerheid). “Nu vragen organisaties zich af hoe hun eigen online-academie ingericht wordt, in plaats van of ze deze daadwerkelijk nodig hebben. Uiteindelijk gaan organisaties altijd voor kwaliteit en dankzij ons aanbod, waarbij accreditatie belangrijk is, kunnen wij tegemoet komen aan deze wensen”, aldus Hans Schuurmans.

Dit doet SkillsTown onder andere ook met hun meest recente oplossing: DirectKnow. Dit online platform biedt microcursussen aan waarmee op ieder gewenst moment kleine stukjes kennis geraadpleegd kunnen worden. SkillsTown ziet het micro-learning (kort en krachtig leren) als een van de belangrijkste trends in 2016. Kasper Boon vertelt: “We merken dat steeds meer medewerkers en organisaties kiezen voor essentials in plaats van e-learning. Vooral omdat het tijd- en plaats onafhankelijk gebruikt kan worden. Daarnaast is het gemakkelijk voor organisaties om zelf essentials te creëren. Hiermee kunnen ze kennis die specifiek voor hun organisatie relevant is, gemakkelijk delen.”

Een frisse start met leren
Om in 2016 zelf aan de slag te gaan met leren, is de academie van SkillsTown een goede oplossing. Iedereen is verschillend en heeft dus ook een andere leerbehoefte. De bibliotheek bevat honderden cursussen over verschillende onderwerpen.

Wat zo leuk is aan onze academie is het brede aanbod. One size, fits one. Dat betekent dat je zelf kun kiezen wat, wanneer en hoe je het wilt leren. Wij vinden het belangrijk dat de gebruiker zelf in controle is, want het is jouw toekomst en jouw keuze.

Aanbevolen