In Klantervaringen

Voor veel organisaties zijn webinars dé uitkomst als het gaat om kennisdeling en branding. Eén van die organisaties die webinars gebruikt, is Berenschot. Zij zetten deze als een van hun instrumenten binnen de marketing mix. We spraken met Hans van der Spek, manager Kenniscentrum HRM en senior managing consultant bij onderzoeksbureau Berenschot. Hij vertelde ons waarom webinars goed werken voor hun organisatie en wat er komt kijken bij het geven van een webinar.

Webinars als onderdeel van je branding
In samenwerking met SkillsTown zendt Berenschot maandelijks verschillende webinars uit. Hierbij richten zij zich op de HR-manager en de directie. Dankzij de kennis die Berenschot in huis heeft, kunnen zij relevante inzichten bieden voor HR-professionals. Hans vertelt:

Het laatste webinar ging over de participatiewet, met de Verenigde Staten als voorbeeld. We proberen altijd in te spelen op actuele of relevante onderwerpen. Voor ieder thema ga ik op zoek naar een andere expert binnen onze organisatie. Zo leveren we een bijdrage aan het verspreiden van kennis en inzichten binnen het HR-vakgebied.

  • Hans van der Spek
    Hans van der Spek Senior managing consultant Berenschot

Berenschot zet hun webinars niet alleen in om bij te dragen aan kennis-ontwikkeling binnen de HR-branche. Het delen van kennis op deze laagdrempelige manier draagt ook bij aan de branding van hun organisatie.

Je probeert de kijkers van het webinar iets mee te geven en hoopt dat daardoor een deel onze naam onthoudt. We maken een onderwerp bespreekbaar, laten zien dat we er kaas van hebben gegeten en zijn niet bang om onze mening te geven. Daarmee hopen we dat mensen aan ons denken wanneer ze tegen een probleem aanlopen waarbij wij ze kunnen helpen.

Enkel uitzenden is niet genoeg
Het creëren, plannen en uitzenden van webinars is voor alle betrokken partijen een tijdsinvestering. Daarom zou het jammer zijn om je enkel te beperken tot het creëren van een webinar en weinig tot geen communicatie rondom een webinar in te zetten. Het is belangrijk om een webinar vóór het  uitzenden goed onder de aandacht te brengen. Kondig het webinar bijvoorbeeld aan in een nieuwsbrief, op je website, social media of andere kanalen die je organisatie ter beschikking heeft. Hans vertelt:

Naarmate de datum van het webinar nadert, herhalen we het bericht altijd. Je merkt dat mensen vaak pas op een laat moment beslissen. Daarom vestigen we een dag van te voren of op de dag zelf nogmaals aandacht op het webinar.

Daarnaast kun je het netwerk van de spreker inzetten om kijkers te benaderen. Veel sprekers hebben in hun omgeving mensen die raakvlak hebben met het onderwerp van het webinar. Als zij aangeven dat ze geïnteresseerd zijn, kun je ze bijvoorbeeld benaderen met een persoonlijk bericht.

Ik vraag onze sprekers altijd of ze mensen in hun netwerk hebben die geïnteresseerd zijn. Als dat zo is, maak ik een persoonlijk bericht en nodig ik hen uit vanuit onze eigen portal.

Vaak is een webinar een terugkerend evenement, waarbij er wekelijks of maandelijks een ander onderwerp wordt behandeld. Omdat het een redelijk nieuw middel is, is het nog niet bij iedereen top of mind.

Vorige keer hebben we alle mensen die eerder een webinar hebben gevolgd, erop geattendeerd dat ze ook het volgende webinar mee kunnen kijken. Dan merk je wel dat het fenomeen webinar nog niet bij iedereen even bekend is. Het leukste is natuurlijk wanneer mensen live kijken. Maar als dat niet lukt, is er altijd de mogelijkheid om het webinar achteraf te volgen. Dat is nog niet bij iedereen even bekend.

De kunst van het weglaten
Een webinar duurt doorgaans dertig minuten. Dit is een voordeel voor de kijker, want je hebt in een relatief korte tijd de mogelijkheid om relevante kennis op te doen over een bepaald thema. Voor de spreker kan dit een uitdaging zijn, je moet ervoor zorgen dat je binnen die dertig minuten de kern van je verhaal belicht.  Hans benadrukt:

Het is goed om je te realiseren dat de tijd erg kort is. Ik denk dat dat juist ook de kracht is van een webinar. Het is een kort moment waarbij je eigenlijk in twintig minuten duidelijk moet maken wat je punt is. Je moet ‘de kunst van het weglaten’ kunnen toepassen op je eigen materie.

Bij het bepalen van de inhoud van je webinar is het belangrijk om je te focussen op je doelgroep. Zij zijn uiteindelijk degenen bij wie je iets wilt bewerkstelligen. Of het nu gaat om informeren, beïnvloeden of aanzetten tot actie.

Ik heb nog wel eens de neiging om alles bij mijn verhaal te betrekken, maar je moet je realiseren dat jij de expert bent op het thema. Daardoor heb je een kennis voorsprong en kan het soms verwarrend of ingewikkeld zijn voor de kijker die voor het eerst in aanraking komt met een bepaald onderwerp. Daarom is het belangrijk om je te focussen op de doelgroep en je te beperken tot de kern van je verhaal.

Naast het focussen op de kern van je verhaal, benadrukt Hans dat interactie een leuk onderdeel is van een webinar. Ondanks dat je voor een camera staat, en je publiek niet fysiek in de ruimte aanwezig is, zijn er genoeg mogelijkheden om interactie op te zoeken.

Je wilt natuurlijk het liefst dat mensen met iets aan de slag gaan. Je hebt een korte inleiding op een bepaald onderwerp van twintig minuten. Vraag je daarbij goed af hoe je mensen echt verder kunt helpen. Het achterlaten van contactgegevens is een open deur. Je kunt de interactie ook opzoeken door bijvoorbeeld een whitepaper of artikel toe te voegen aan je webinar. Kijkers kunnen zich daarmee van te voren inlezen, of hebben achteraf de mogelijkheid om naslagwerk te doen. In je webinar kun je dit artikel behandelen en bijvoorbeeld vragen stellen of een poll gebruiken.

Zelf aan de slag
Voor degenen die geïnspireerd zijn geraakt door het verhaal van Berenschot en zelf aan de slag willen met webinars, heeft Hans nog een paar tips.

  1. Realiseer je wat het achterliggende doel van je webinar is
    Het uiteindelijke doel is niet om een goed verzorgd webinar te geven. Vraag je af wat je bij de doelgroep wilt bereiken die het webinar volgt.
  1. Voorkom dat het enthousiasme na je webinar stil valt
    Wanneer een kijker enthousiast is geworden over het onderwerp en verder op onderzoek gaat, zorg er dan voor dat hij/zij de verdere informatie ook kan vinden. Integreer het thema van het webinar op je website en zorg dat de organisatie op de hoogte is. Zo voorkom je dat een kijker uiteindelijk in een doodlopend straatje terecht komt.
Aanbevolen