In Online leren in de praktijk

Tegenwoordig is het voor veel medewerkers vaak lastig om tijd vrij te maken die ze kunnen besteden aan opleiding en ontwikkeling. Voor deze druk bezette medewerkers zijn micro learnings de perfecte leervorm. Met deze micro-learnings, of zoals wij ze noemen: essentials, kan supersnel belangrijke kennis opgedaan worden op het moment dat het jou uitkomt. En het mooie is: bij SkillsTown kunnen deze essentials in een handomdraai gemaakt worden. In dit artikel geven we je een aantal praktische tips die je kunnen helpen bij het maken van een eigen essential. 

Vul zoveel mogelijk onderdelen

Een essential bestaat uit verschillende onderdelen. Je kunt zelf kiezen welke onderdelen je wel of niet invult. Ons advies: probeer je essential zo compleet mogelijk te maken. Hoe meer informatie hij bevat, hoe nuttiger hij is. Je hebt de mogelijkheid om video’s, tekstenexterne links, downloads, een toets en contactgegevens van een expert toe te voegenDenk na over het onderwerp dat je wilt communiceren en welke content daar het beste bij past. Wil je een competitie-element toevoegen? Koppel dan een toets aan je essential zodat medewerkers een certificaat kunnen behalen.

Wees creatief

Om alle onderdelen in een essential te vullen, is er natuurlijk wel content nodig. Maar waar haal je die vandaan? Wees creatief met het vullen van de essential. Heb je zelf geen eigen video? Kijk een online of er ondersteund materiaal is dat je kunt gebruiken. Heb je specifieke informatie die nergens anders te vinden is? Maak dan een video met behulp van PowerPoint. Door de slides op te vullen met mooie afbeelding, grafieken en tabellen zorg je ervoor dat jouw essential leuk is om naar te kijken. Je kunt zelfs een voice-over of audiofragment toevoegen. Denk ook eens aan informatie die je misschien bij je collega’s op kunt vragen. Wellicht heb je een collega die enorm goed is in het schrijven van teksten en je kan helpen om de essential op een leuke manier te schrijven. 

Koppel een expert

Je probeert natuurlijk zo compleet en duidelijk mogelijk te zijn in je essential. Maar de kans op vragen is altijd aanwezig. Daarom adviseren we om een expert toe te voegen aan de micro-cursus. Bedenk wie de inhoudelijke vragen over deze essential kan beantwoorden. Wellicht ben je dat zelf, of is het een collega. Wie het ook is, zorg ervoor dat de juiste contactgegevens vermeld staan. Een bijkomend voordeel: alle vragen die vaker voorkomen, kun je in het vervolg toevoegen in de essential. 

De duurzame inzetbaarheid van je medewerkers verhogen?

In ons gratis whitepaper lees je hoe online leren helpt om de duurzame inzetbaarheid binnen jouw organisatie te verbeteren.
whitepaper-mockup-duurzame-inzetbaarheid-blue

Maak het persoonlijk

Hoe persoonlijker, hoe toegankelijker en leukerDenk daarom eens na hoe je een eigen video kunt maken om in je essential te verwerken. Schakel een collega in als cameraman/vrouw en schiet een leuke video. Wil je bijvoorbeeld in een onboarding essential laten zien hoe het kantoor eruitziet? Maak een rondje door de verschillende ruimten en vertel kort wat daar allemaal gebeurt. Veel mobiele telefoons hebben tegenwoordig zo’n goede camera, dat daar geen professionele apparatuur voor nodig is. Maak de video wel liggend, zodat hij goed past in de essential. 

Niet perfect is ook goed

Vind je het spannend om een essential te delen met jouw collega’s, omdat je bang bent dat hij niet goed genoeg is? Don’t worry! Het belangrijkste is dat jij jouw kennis deelt. Uit onze ervaring blijkt dat collega’s het superleuk vinden om essentials van elkaar te zien en dat er echt niet wordt gelet op een verspreking in de voice-over of een typfoutje op de tekstpagina.

Wil je meer informatie over het zelf maken van essentials?

We laten je graag zien hoe het werkt tijdens een vrijblijvende (online) demonstratie. Ben je al klant bij SkillsTown? Jouw contactpersoon kan je alles vertellen over het maken van eigen essentials. 

Aanbevolen