Het geheim van medewerkerontwikkeling

Een aantal generaties geleden kon je heel lang doen met je kennis. Het duurde jaren voordat dingen achterhaald waren. Nu is kennis veel vluchtiger geworden. Voor organisaties én medewerkers is het belangrijk om je hiervan bewust te zijn en genoeg aandacht te besteden aan medewerkerontwikkeling. Want als je je vakkennis niet op peil houdt, ga je achterlopen.

Het belang van ontwikkeling

Als medewerkers hun vak niet bijhouden, zullen ze al snel achterlopen. Dit zal ook binnen de organisatie effecten hebben. Als zij niet investeren in medewerkerontwikkeling, lopen ze het risico dat ze worden ingehaald door de concurrentie. Als een organisatie wil blijven voortbestaan, dan zullen er mensen moeten werken die hun vak verstaan en die willen investeren in het actueel houden van deze vakkennis.

Naast dat medewerkers moeten bijblijven, moeten ze ook andere vaardigheden bezitten dan vroeger. Veel werkzaamheden zijn of worden geautomatiseerd. Denk maar aan fabriekswerk of administratieve handelingen. Organisaties zoeken nu vooral mensen die problemen kunnen oplossen, goed kunnen samenwerken en creatief kunnen denken. Kortom, mensen die beschikken over de zogenaamde 21st century skills.

21st century skills, wat houdt dat eigenlijk in?

In dit whitepaper legt online opleider SkillsTown uit wat de 21st century skills zijn en waarom deze zo belangrijk zijn voor organisaties.

Ontwikkeling stimuleren

Maar hoe zorg je er nou als organisatie voor dat jouw medewerkers zich blijven ontwikkelen? Leren is geen doel op zich. Het gaat erom dat je medewerkers faciliteert in wat ze nodig hebben om hun werk goed te kunnen doen. En dat je ze gelegenheid geeft om daar steeds beter in te worden. Daar hoort bij dat je jouw medewerkers toegang biedt tot relevante kennis, maar ook dat je vakmatige uitwisseling tussen collega’s stimuleert en ze de mogelijkheid biedt om hun eigen leerpad te volgen. Doe dit bijvoorbeeld met het online leerplatform van SkillsTown.

Enthousiasmeer medewerkers

Leren is voor sommige mensen een vervelend woord. Het klinkt voor hen als iets dat verplicht is en niet leuk om te doen. Deze mensen kun je laten zien dat leren ook leuk kan zijn. Bied laagdrempelige leervormen, zoals micro-learnings. Laat weten dat er certificaten te verdienen zijn die ze kunnen delen op LinkedIn. Of verleid je medewerkers om hun eigen expertise te delen door ze bijvoorbeeld zelf video’s te laten maken of demonstraties te geven. Zo neem je ze mee in het proces.

Blijf communiceren

Het is belangrijk dat medewerkerontwikkeling continu onder de aandacht blijft. Communiceer daarom regelmatig over de mogelijkheden die jouw organisatie biedt. Maak je gebruik van een online leerplatform? Zorg dan dat deze steeds onder de aandacht blijft door:

Begin klein

Het inrichten van je academie of opleidingsplan kan gerust klein beginnen. Vraag je af welke middelen of kennis je al hebt en hoe je deze in je leerplatform kunt verwerken. Wat kunnen je makkelijk realiseren? Welke zaken zijn belangrijk en wil je als eerste gereed hebben? Blijf daarna steeds verbeteren, vraag hoe mensen het vinden en pas je beleid voor medewerkerontwikkeling daarop aan.

Zorg er wel voor dat je van tevoren een scherp beeld hebt van hoe je wilt dat mensen presteren. Wat moeten ze kunnen, weten en doen om goed werk te kunnen leveren. Formuleer voor jezelf die doelen, zodat je achteraf kunt controleren of je bereikt hebt wat je wilde bereiken.

Aan de slag met medewerkerontwikkeling in jouw organisatie?

Wil je als organisatie zelf aan de slag met medewerkerontwikkeling? We vertellen je graag meer over de mogelijkheden van een online leeromgeving van SkillsTown tijdens een vrijblijvende (online) demonstratie.

Deel dit artikel:

Ook interessant voor jou: