Partners voor Jeugd zet blended learning in via SkillsTown

Blended learning is een veel gebruikte term binnen organisaties. Deze manier van leren combineert de wat klassiekere vormen van onderwijs, bijvoorbeeld fysieke trainingen of colleges, met modernere manieren van leren, zoals onder andere e-learning en webinars. Blended learning is daarom een goede oplossing voor scholing binnen een organisatie.

Eén van de organisaties die deze strategie toepast via de academie van SkillsTown, is Partners voor Jeugd. We spraken met Petra Stienstra, adviseur leren en opleiden bij Partners voor Jeugd, over hun opleidingsbeleid.

De optimale uitrusting

Als organisatie wil je de beste werkomstandigheden voor je medewerkers. Ook bij Partners voor Jeugd is dit een belangrijk onderdeel van het beleid. Door gebruik te maken van de SkillsTown academie streven zij ernaar om medewerkers zo goed mogelijk te voorzien van de juiste kennis. Petra zegt: “We proberen altijd om onze medewerkers zoveel mogelijk middelen te geven om zichzelf toe te rusten voor hun werk. Ze werken in een lastige context en wij vinden het als organisatie belangrijk hen alle kennis en vaardigheden te bieden die hiervoor nodig zijn”, benadrukt Petra.

"Een e-learning kan bijvoorbeeld gebruikt worden ter voorbereiding op een training. Daarmee kun je een deel van de informatieoverdracht van een dagprogramma kleiner maken."

Naast het beschikbaar stellen van de juiste kennis, gebruikt Partners voor Jeugd de leeroplossingen van SkillsTown om medewerkers te begeleiden in vernieuwingen en veranderingen. Bijvoorbeeld bij het implementeren van een bepaalde werkwijze of een bepaald gedrag. “We maken gebruik van traditionele trainingen in combinatie met e-learning en webinars. Naar onze mening zijn die twee leervormen heel goed aan elkaar te koppelen. Een e-learning kan bijvoorbeeld gebruikt worden ter voorbereiding op een training. Daarmee kun je een deel van de informatieoverdracht van een dagprogramma kleiner maken”, legt Petra uit.

Een passende strategie

Soms wordt blended learning gezien als een onmisbaar element binnen het beleid van een organisatie. Maar volgens Petra zou dat niet de reden moeten zijn om het deel te maken van je strategie: “Het is juist belangrijk om je goed te realiseren wat je wilt bereiken en daar dan de oplossing bij te kiezen. Ik denk dat je goed moet kijken naar wat je wil dat mensen leren. In die overweging kan blended learning een oplossing zijn, maar ik ben niet per se van mening dat je voor iedereen en overal een blended learning traject moet toepassen. Doe vooral wat efficiënt en effectief is voor de vraag die je in gedachte hebt”, aldus Petra.

"Doe vooral wat efficiënt en effectief is voor de vraag die je in gedachte hebt."

Blended learning is er in verschillende vormen en toepassingen. Eén van de onderwerpen waarvoor blended learning is ingezet bij Partners voor Jeugd is het omgaan met agressie. Het doel hiervan was de veiligheid van medewerkers bevorderen in hun dagelijkse werkzaamheden en het aantal incidenten dat medewerkers meemaken terugdringen. Daarvoor moesten een heleboel afspraken en protocollen gecommuniceerd worden.

Petra vertelt: “Naar mijn idee zijn trainingen niet geschikt om dit soort taaie kost te communiceren. Juist bij dit traject was blended learning een goede oplossing. Over dit onderwerp konden we een hele mooie e-learning bouwen die medewerkers volgden voordat ze naar de training kwamen. Op die manier konden zij de theorie alvast meenemen in hun werkzaamheden en hadden ze de mogelijkheid om zich voor te bereiden op de trainingsbijeenkomst.”

Overlap is belangrijk

Bij een blended learning traject worden er verschillende vormen van onderwijs ingezet. Vaak wordt er bij iedere vorm ingegaan op een ander onderwerp of thema. Daarbij is het volgens Petra wel belangrijk om een stuk overlap te hebben: “Het is belangrijk om bijvoorbeeld in je dagprogramma terug te komen op de e-learning die vooraf gevolgd is. Daarmee laat je zien dat je de inzet van deelnemers waardeert en worden cursisten beloond voor hun betrokkenheid.” Bij het creëren van die overlap moet je vervolgens wel opletten dat bepaalde inhoud niet dubbel wordt verteld. Daarmee kun je de interesse van cursisten juist kwijtraken. Petra benadrukt: “De aansluiting tussen verschillende leermiddelen luistert nauw. Er moet niet te veel overlap zijn, maar zeker ook niet te weinig.”

Zorg dat je ICT op orde is

Tot slot heeft Petra nog een goede tip met betrekking tot ICT: “Zorg dat je ICT op orde is. Bij een traject als blended learning speelt ICT een belangrijke rol. Bijvoorbeeld op het moment dat medewerkers van thuis uit een cursus kunnen volgen. Daar hoort een digitale omgeving bij waarop zij kunnen inloggen. Zorg ervoor dat dit soort zaken goed werken, anders kan dit voor frustraties zorgen.”

Net als Partners voor Jeugd aan de slag met online training in jouw organisatie?

Danny of een van zijn collega's vertelt je tijdens een vrijblijvende demo alles over de mogelijkheden.
Deel deze klantcase:

Ook interessant voor jou: