In Online leren in de praktijk

Nog een paar weken en dan is de zomervakantie voorbij. Voor veel mensen is dit het moment dat er weer hard gewerkt moet worden. De eerste werkdagen na de vakantie worden vaak gezien als start van het nieuwe “werkjaar”. Dit is het ideale moment om een online leeromgeving te lanceren.

Veel werkgevers verwachten dat medewerkers na hun vakantie uitgerust en gemotiveerd weer aan het werk gaan. Het tegenovergestelde is echter waar. Uit onderzoek van Arbo Unie blijkt dat er na de vakantieperiode sprake is van mindere loopbaantevredenheid en afgenomen betrokkenheid onder medewerkers. Tijd om hier iets aan te doen!

Om medewerkers na de periode vol zon, vakantie en vrije dagen weer gemotiveerd te krijgen, is het belangrijk dat ze de ruimte krijgen om aan hun ambities te werken. Veel mensen denken tijdens hun vakantie na over hun loopbaan en de doelen die ze nog willen bereiken. Als werkgever is het belangrijk om medewerkers hier de ruimte voor te geven, bijvoorbeeld door het beschikbaar stellen van een online leeromgeving.

Lotte Evers, performance consultant bij SkillsTown, vertelt hoe zo’n online leeromgeving eruitziet:

Met een online academie van SkillsTown krijgen medewerkers toegang tot honderden cursussen, webinars en essentials. Mensen kunnen zelf, of in overleg met hun leidinggevende, bepalen waar ze aan willen werken. Het aanbod is breed. Er kunnen taalmodules worden gevolgd, maar ook psychologie- en managementmodules. Als werkgever bied je jouw medewerkers dus veel keuzevrijheid.

  • Lotte Evers
    Lotte Evers Performance Consultant SkillsTown

Deze keuzevrijheid heeft ook een keerzijde. Medewerkers kunnen het gevoel krijgen dat ze overspoeld worden met informatie en weten daardoor niet waar ze moeten beginnen. Het is daarom belangrijk dat voorafgaand aan de lancering een duidelijk plan is opgesteld. De rustige zomerperiode is een ideaal moment om dit te realiseren.

Het belang van een implementatieplan wordt benadrukt door implementatie consultant Lisan van der Lee: “Wanneer je de medewerkers toegang geeft tot een online leeromgeving, kun je niet verwachten dat iedereen meteen volop aan de slag gaat. Als implementatie consultant bij SkillsTown help ik organisaties bij het ontwikkelen van een plan om zoveel mogelijk actieve gebruikers te creëren en te behouden. Dit doen we bijvoorbeeld door een aantal modules verplicht te stellen. Medewerkers moeten deze modules binnen een bepaald tijdsbestek afronden. We merken dat veel mensen door het volgen van de verplichte modules geïnteresseerd raken en uit zichzelf extra cursussen gaan volgen. Een effectieve methode om je medewerkers aan het leren te krijgen dus!”

Naast een implementatieplan moet je als organisatie ook een communicatieplan opstellen. In organisaties waar actief wordt gecommuniceerd over de online leeromgeving, ligt het aantal actieve gebruikers beduidend hoger. Ook over de communicatie denkt SkillsTown graag met organisaties mee. Remy van Beek, manager communicatie, licht toe: “Betrokkenheid start bij het verkrijgen van de juiste informatie. Als opleider helpen we organisaties graag bij het informeren en betrekken van medewerkers. Dit doen we met behulp van een promotie kit waarin onder andere aansprekende video’s, flyers en posters zitten om medewerkers bewust te maken van hun eigen online leeromgeving.”

Meer informatie
Wil je meer weten over de mogelijkheden van een online academie binnen jouw organisatie? Lees meer op onze website of neem contact met ons op.

Recente Berichten