In Klantervaringen, Online leren in de praktijk

In maart 2018 lanceerde Zorghuis Nederland samen met SkillsTown een eigen online leeromgeving. Nu, bijna een jaar later, hebben de plusminus 180 medewerkers al meer dan 1.000 certificaten behaald. We spreken met Derya Peters, Regiomanager bij Zorghuis Nederland, over deze mooie prestatie.

Bij Zorghuis Nederland staat de oudere mens echt centraal. Het uitgangspunt is ‘hartverwarmend thuisvoelen’. In 2014 werd het eerste zorghuis opgericht in Tienray, inmiddels zijn er vijf zorghuizen in Limburg. De medewerkers op deze locaties hebben allemaal toegang tot de online leeromgeving van Zorghuis. Derya vertelt over de keuze voor een bedrijfsacademie van SkillsTown.

Wat ons aansprak aan de online leeromgeving, is dat het aansluit op de verschillende behoeften van collega’s. Je kunt zelf bepalen hoe je iets leert, bijvoorbeeld via een video of een korte cursus. Daarnaast zit niet iedereen op hetzelfde niveau. In de leeromgeving bepaal je zelf hoeveel tijd je aan elke cursus besteedt en niemand van je collega’s kan zien hoe lang je erover doet. Dat vond ik een groot voordeel.


Ondersteuning bij het leren

Om de medewerkers meteen enthousiast te maken voor de online academie, werd deze op een feestelijke manier gelanceerd. Alle medewerkers kregen een pakketje met een notitieboekje en pen, een deurhanger met ‘niet storen, ik ben aan het studeren’ en een afstudeerhoedje. Ook werd er op elke locatie een taart uitgedeeld. Derya vertelt: “We zijn erg trots dat we de medewerkers de mogelijkheid tot bijscholing kunnen bieden, dus we wilden dit op een mooie manier wegzetten.”

Voorafgaand aan de lancering is goed nagedacht over de inrichting van de online academie. Er werd besloten dat een aantal modules verplicht gevolgd moesten worden door alle medewerkers, waaronder de modules over Arbo. Afhankelijk van je functie wordt dit aangevuld met modules over bijvoorbeeld verpleegtechnische handelingen.

Voor de verplichte onderdelen werd een schema gemaakt, waarin de medewerkers precies konden zien wanneer ze welke modules afgerond moesten hebben. Zo werden ze ondersteund in het proces en liet Zorghuis aan de medewerkers zien dat ontwikkeling erg belangrijk is binnen de organisatie.

De duurzame inzetbaarheid van je medewerkers verhogen?

In ons gratis whitepaper lees je hoe online leren helpt om de duurzame inzetbaarheid binnen jouw organisatie te verbeteren.
whitepaper-mockup-duurzame-inzetbaarheid-blue

Ook vrije keuze

Naast de verplichte cursussen hebben de medewerkers ook toegang tot modules die zich richten op persoonlijke ontwikkeling. Derya licht toe: “Collega’s hebben de vrijheid gekregen om zich, naast verbreding van de vakkennis, ook op andere gebieden te ontwikkelen. Zo kun je talencursussen volgen, handig als je op vakantie gaat. Of je kunt een webinar volgen dat je leert om beter met stress om te gaan.”

Derya vertelt dat haar collega’s het fijn vinden om in de academie te werken:

De academie is overzichtelijk en door het gebruik van beelden ziet het er aantrekkelijk uit. Je kunt vrij snel certificaten halen, wat erg motiverend werkt. Sommige oudere collega’s vonden het in eerste instantie wel spannend om ermee te werken, ze dachten dat ze het niet zouden kunnen. Maar ook zij hebben al hun certificaten gehaald.


Onboarding met online content

Na het succes in het eerste jaar, wil Zorghuis ervoor zorgen dat de academie ook de komende jaren volop gebruikt wordt door de medewerkers. Een van de plannen is het opnemen van video’s over de missie en visie van het Zorghuis, die in de academie geplaatst zullen worden. Derya licht toe: “We werken momenteel op vijf locaties en er komen nog meer locaties bij. Dan is het belangrijk dat alle collega’s weten wat onze werkwijze is en waar wij voor staan. SkillsTown biedt de mogelijkheid om dit in de academie te kunnen maken en delen.”

Tip: houd het leuk!

Als afsluiting geeft Derya nog een tip aan organisaties die zelf aan de slag willen met online leren: “Introduceer het online leren op een luchtige manier in de organisatie. Bij ons hadden veel mensen in eerste instantie het gevoel dat er weer een verplichting bijkwam. Maak er dus iets plezierigs van, want het is gewoon leuk om je te ontwikkelen. Dat moet je benadrukken bij de medewerkers, bijvoorbeeld door de lancering op een ludieke manier in te steken.”

Zelf aan de slag

Wil je als organisatie zelf aan de slag met de ontwikkeling van jouw medewerkers? Tijdens een vrijblijvende (online) demonstratie laten we je graag de mogelijkheden van een online leeromgeving zien.

Aanbevolen