De do’s voor het geven van een webinar

Geef jij binnenkort een webinar en wil je op en top voorbereid zijn? In dit artikel lees je wat je zeker wel moet doen zodat je kijkers blijft boeien en een verhaal vertelt dat blijft hangen.

1. Get to the point

Niets zo saai als een lang verhaal waarbij de kernboodschap wegblijft. Probeer daarom ‘to the point’ te komen. Zorg ervoor dat zowel je slides als je verhaal geen overbodige informatie bevatten. Gebruik zo min mogelijk tekst op de slide en laat die vooral ondersteunend zijn. Zorg er daarnaast voor dat je een doel hebt met je webinar en dat je verhaal aan dit doel voldoet. Wil je bijvoorbeeld vertellen hoe je een appeltaart bakt? Vertel minder over waarom het zo leuk is om een appeltaart te bakken en meer over hoe de kijker zelf een appeltaart bakt. Houd je doel goed voor ogen.

2. Oefen tot je een ons weegt

Practice makes perfect. Want hoe vaker je het webinar ‘droog’ oefent, hoe natuurlijker je presentatie overkomt! Als je weet wat je in het webinar wilt vertellen, oefen dan zoveel mogelijk met het presenteren van je verhaal. Doe hierbij net of je het webinar live geeft en gebruik dus ook je slides. Om écht een goed beeld te krijgen, kun je jezelf opnemen en je presentatie terugkijken. Niemand is kritischer dan jijzelf.

3. Trek de aandacht

Een webinar geven vergt best wat voorbereiding, dan is het extra leuk als je harde werk ook door mensen wordt gezien. Start daarom op tijd met promotie. Kies een pakkende titel en communiceer je webinar bij de doelgroep die jij wilt bereiken. Stuur bijvoorbeeld een mailing aan je eigen netwerk (houd wel rekening met de AVG richtlijnen), maak een pakkende landingspagina en gebruik social media om je webinar te promoten. Bij SkillsTown kunnen we je van een passend advies voorzien om je webinar te promoten.

Impactvol presenteren in 5 stappen

In dit whitepaper zet online opleider SkillsTown de belangrijkste tips op een rij om jouw presentatieskills naar een hoger niveau te tillen.

4. Bereid je fysiek voor

Tijdens de live uitzending wil je professioneel, zeker en rustig overkomen. Om je zenuwen de baas te blijven is het goed om een aantal fysieke oefeningen te doen net voordat je start. Doe bijvoorbeeld een powerpose of adem een aantal keer diep in door je neus en uit door je mond. Deze oefeningen geven je lichaam rust en vertrouwen. Zet daarnaast een glas water klaar voor tijdens het webinar. Als je merkt dat je sneller gaat praten, neem dan even rust en drink wat water.

5. Ga voor kleur, maar niet voor groen

Maakt de studio waarin je gaat presenteren gebruik van een ‘green screen’? Draag dan zeker geen groene kleding. Bij het gebruik van een green screen word je als presentator voor een groene achtergrond gezet. Tijdens het uitzenden van je webinar, wordt de groene achtergrond vervolgens weg gefilterd en vervangen met een afbeelding of video. Als je groene kleding draagt, zou dat betekenen dat ook dat deel van jou verdwijnt en wordt vervangen door de achtergrond. Dat wil je natuurlijk voorkomen! Geen groen dus ;). Andere felle kleuren werken vaak goed op de camera. Neem voor de zekerheid wat verschillende setjes mee zodat je samen met de webinarbegeleider kunt kijken wat het beste voor jou werkt.

6. Zoek interactie op

De kijkers die jouw webinar volgen, zijn enorm betrokken. Ze hebben tenslotte de tijd genomen om naar jouw verhaal te luisteren. Betrek ze dan ook tijdens je webinar. Geef de mogelijkheid om vragen te stellen of maak gebruik van een poll. Zo blijf je de kijkers boeien en geef je hen de mogelijkheid om van jouw expertise gebruik te maken. Wees niet bang voor vragen die gesteld worden, iedere vraag is waardevol. Ook als je hem niet direct kunt beantwoorden. Geef dat dan ook aan en kom er later bij de persoon in kwestie op terug.

7. Maak een opname voor daarna

Er zijn altijd kijkers die op jouw uitgekozen tijdstip niet aanwezig kunnen zijn. Die wil je natuurlijk niet missen! Een groot voordeel van het digitaal delen van kennis, is dat het webinar opgenomen kan worden. Zo kunnen ook degenen die niet live aanwezig zijn, later toegang krijgen tot je content. Hiermee kun je bestaande contacten blij maken, maar zeker ook nieuwe relaties opbouwen. Zorg er dus altijd voor dat het live webinar ook opgenomen wordt.

8. Zorg voor voldoende ondersteuning

Hoe klein of groot je webinar ook is, als er veel van afhangt moet de kwaliteit goed zijn. Goede ondersteuning is daarom essentieel. Zorg daarom voor een moderator die je kan helpen bij het ontvangen, beantwoorden en selecteren van vragen die tijdens je webinar binnen komen. Zo kun jij je volledig focussen op het vertellen van je verhaal.

Daarnaast kan er tijdens een live uitzending ook wel eens iets misgaan. Dat hoeft helemaal niet erg te zijn, als er op dat moment maar de juiste mensen klaarstaan die het direct op kunnen lossen. Wij raden dan ook aan om je webinar in samenwerking met een professionele partij te organiseren zodat jij je kunt concentreren op je presentatie en zij in de facilitaire zaken voorzien. Als online opleider organiseren we maandelijks tientallen professionele webinars en helpen we je graag bij het neerzetten van een professioneel webinar voor jou.

Zelf een webinar opnemen?

Als online opleider zijn we gespecialiseerd in het opnemen en uitzenden van professionele webinars. Ben je benieuwd wat de mogelijkheden zijn voor het opnemen van een professioneel (interactief) webinar in een van onze webinarstudio’s? We vertellen je er graag meer over.

Deel dit artikel:

Ook interessant voor jou: