De 5 succesfactoren voor onboarding van nieuwe medewerkers

Je hebt zojuist een aantal nieuwe mensen aangenomen. De selectieprocedure heeft veel tijd gekost, want je wilde er zeker van zijn dat je de juiste kandidaten voor bepaalde functies hebt uitgekozen. Nu dat is gelukt, is het tijd voor de volgende stap: het inwerken van je nieuwe medewerkers. De zogenaamde ‘onboarding’. Een opdracht waarbij het van groot belang is dat je er genoeg aandacht aan besteedt.

Maar hoe doe je dat, onboarden? Het gaat verder dan alleen het inwerken van je nieuwe medewerkers. Het is meer dan alleen de juiste apparatuur en gegevens regelen. Onboarding is veel meer dan dat. Werknemers willen integreren in de werkcultuur die bij een bedrijf heerst, ze willen zich welkom voelen, ze willen inzicht krijgen in de organisatie en er moet een gevoel van verbondenheid met collega’s gecreëerd worden. Gebeurt dat niet, dan is de kans groot dat je nieuwe medewerkers binnen een half jaar weer vertrokken zijn. Om dat te voorkomen, geven wij je 5 succesfactoren voor onboarding.

1. Start op tijd

Begin niet pas met onboarding als de eerste werkdag van je nieuwe medewerker al is begonnen. Begin ermee zodra het contract is ondertekend. Zo creëer je niet alleen een directe connectie, maar voorkom je ook een overkill aan informatie op de eerste dag. Stuur bijvoorbeeld een video met daarin leuke weetjes over het bedrijf of plan alvast een kennismakingsgesprek in.

2. Bereid je voor

Zorg ervoor dat je altijd een onboarding-programma hebt klaarliggen. Hoe ga jij ervoor zorgen dat je nieuwe medewerker zich betrokken gaat voelen? Sommige organisaties plannen een aantal trainingsdagen in, waarbij nieuwe werknemers met behulp van opdrachten en spellen kennismaken met het bedrijf en collega’s. Zo leren ze elkaar en de omgeving op een actieve manier kennen.

3. Wijs een coach aan

Steeds meer bedrijven werken tegenwoordig met een ‘buddy’, een persoonlijke coach die een nieuwe werknemer wegwijs maakt in het bedrijf. De buddy staat klaar voor alle bedrijfs- en werkgerelateerde vragen. Kies altijd voor een coach die dichtbij de functie van je werknemer staat. Zet dus bijvoorbeeld geen sales consultant bij een administratief medewerker.

4. Blijf communiceren

Denk niet dat je klaar bent met onboarden wanneer je nieuwe werknemer is ingewerkt. Plan regelmatig een gesprek in. Doe dit bijvoorbeeld iedere maand en vraag naar feedback en verbeterpunten. Onboarding bestaat uit tweerichtingsverkeer: niet alleen je nieuwe werknemer moet kennismaken met jou, het moet andersom ook. Blijf daarom zeker de eerste paar maanden goed communiceren en begeleiden.

5. Personaliseer

Dit gehele onboarding traject is te borgen in een online academie. Hierin kan alle belangrijke informatie gepresenteerd worden én medewerkers maken direct kennis met de online leeromgeving van jullie organisatie. Denk bijvoorbeeld aan het introduceren van je organisatie met gepersonaliseerde content, inzicht geven in bedrijfsprocessen en het tonen van periodieke bijeenkomsten. Zo laat je als werkgever direct zien dat je veel tijd en energie steekt in de ontwikkeling en opleiding van je mensen. Bovendien kan iedereen zo op een unieke manier kennismaken met de organisatie (zelfs al vóór de eerste werkdag). 

Meer tips & tricks ontvangen?

Regelmatig tips over Onboarding ontvangen? In onze nieuwsbrief delen we maandelijks nieuwe tips en meer.

Deel dit artikel:

Ook interessant voor jou: