In Werkgeluk

Het aantal organisaties dat er van uit gaat dat gelukkige medewerkers ook gezonde en productieve medewerkers zijn, stijgt. Of zij zich hebben laten inspireren door de grondlegger van de positieve psychologie, Martin Seligman, weet ik niet. Maar als ik naar hun beleid en de kenmerken van geluk die hij in zijn boek Gelukkig zijn kun je leren opsomt, kijk sluit ik dat niet uit.

Focus op kwaliteiten

De positieve psychologie stelt zichzelf drie doelen, het:

  • onderzoeken van de sterke punten (‘wat maakt dat iemand ergens goed in is?’’)
  • verder bouwen op de beste dingen in het leven
  • het waardevoller maken van het normale leven en het verbeteren van talent

Als we een brug slaan naar het werkzame leven dan dragen volgens Seligman de volgende  punten bij aan meer werkgeluk: positieve emotie (een goed gevoel hebben), flow (volledig opgaan in werkzaamheden), relaties (in de brede zin van het woord), betekenis (het gevoel op een positieve manier bij te dragen aan de wereld) en vaardigheid (ontwikkeling van vaardigheden motiveert).

Werken het kan zo leuk zijn. Bekijk het filmpje van de rappende steward.

Seligman stelt dat je kunt leren gelukkig te zijn door juist je sterke punten, talenten en mogelijkheden te ontwikkelen. In de blogs Focus op sterke kanten en Knutselen aan je eigen baan reik ik eerste ideeën voor meer werkgeluk bij medewerkers aan.

Bucketlist voor werkgeluk

Over je problemen praten, maakt je niet gelukkiger
– Martin Seligman –

In mijn laatste blog van 2015 daag ik je uit een bucketlist op te stellen voor meer werkgeluk in 2016. Hierbij geef ik je een tip: je wordt niet écht gelukkig door te letten op jouw tekortkomingen en daar hard aan te gaan werken. Dat is de klassieke psychologie waarin altijd de nadruk wordt gelegd op het negatieve. Daar gaan mensen zich over het algemeen niet beter van voelen. Je kunt je wel beter gaan voelen door uit te zoeken wat jouw kwaliteiten zijn en die in te zetten voor iets wat groter is dan jezelf.

  • Jacco van den Berg
    Jacco van den Berg Oprichter van Van den Berg Training & Advies en VDB Werkt
Aanbevolen