In Werkgeluk

Daar staan we dan, fris en fruitig in de eerste maand van 2016. Of tenminste, dat is hoe we onszelf het liefste willen zien. Heel fris met een druk sportschema, pakjes sigaretten in de prullenbak en een opgeruimd en schoon huis. En heel fruitig met een gezond eetpatroon, een ander kapsel en de nieuwe parfum die je met Kerst van je partner hebt gekregen.

De goede voornemens vliegen je om de oren en je hoeft de radio maar aan te zetten of je hoort reclames over diëten, sporten en stoppen met roken. Want 2016 is het jaar waarin jij gaat knallen en je goede voornemens echt waar maakt.

Goede voornemens… wie heeft dat eigenlijk bedacht? Voornemens zijn afkomstig van de Germanen. Zij geloofden dat in de nachten tijdens de midwinterfeesten, de goden naar de aarde af daalden om weldaden te verspreiden.

Nu in 2016 geloven we nog steeds dat er iets kan veranderen met de komst van het nieuwe jaar.

Want ja we doen het allemaal… voornemen dat het nu echt anders moet, dat we nu echt de boeg om gaan gooien en dat je nu echt de nieuwe jij gaat worden. Gewoon omdat we blijven geloven dat het anders moet of omdat we die ene droom maar niet op kunnen geven. Maar is dat wel de manier? Heb je echt een goed voornemen nodig om een beter mens te worden? Maken die voornemens je echt gelukkiger? Zou het geen beter idee zijn om die voornemens gewoon een jaartje over te slaan? Eens kijken hoe dat is en wat voor gevoel dat geeft.

Als je dan terug kijkt op jouw jaar naar dingen die je gedaan, bereikt of meegemaakt hebt. Dingen waar je trots op bent of gebeurtenissen die je liever niet mee had willen maken, zou het dan niet fijn zijn om tevreden te zijn? Om alles wat je gedaan hebt te omarmen en het nieuwe jaar in te gaan zonder dat je iets aan jezelf wilt veranderen? Dat je tegen jezelf kunt zeggen ‘alles wat ik heb gezien heeft me gebracht waar ik nu sta en daar ben ik blij mee’. Want dat is het mooie van tijd. Tijd geeft je ruimte, neemt je mee in zijn snelheid maar kan soms ook de scherpe randen verzachten. Tijd maakt wie jij bent en met de tijd leer je, ontwikkel je en zet je prestaties neer. Prestaties waar je trots op mag zijn, prestaties die er ook wel komen als je een sigaretje meer rookt per dag of een dagje minder naar de sportschool bent geweest.

Prestaties die je alleen maar neer kunt zetten als je tevreden bent met jezelf. En er is geen enkel voornemen waarmee je dat bereikt, behalve je eigen weg volgen. Want wie zijn eigen koers bepaalt, heeft geen goede voornemens nodig, die koers maakt vanzelf dat je je doelen bereikt.

Blog door Remy van Beek, communicatie medewerker SkillsTown

Aanbevolen