In Online leren in de praktijk

Door alle technologische ontwikkelingen wordt het steeds makkelijker om informatie te verkrijgen. Weet je even niet meer wat de Engelse vertaling van een woord is? Binnen enkele seconden vind je het antwoord op Google. Wil je weten hoe je een bepaald liedje op je gitaar speelt? Er bestaat ongetwijfeld een YouTube video waarin iemand het stap voor stap voordoet. Eigenlijk zijn we hierdoor een beetje verwend geworden. We willen supersnel alle beschikbare informatie over een onderwerp kunnen raadplegen. Deze ontwikkeling heeft gevolgen voor online leren. Hans Schuurmans, CEO van SkillsTown, vertelt waarom het micro-leren steeds populairder wordt.

Snel kennis vergaren
Tegenwoordig moet alles zo effectief en efficiënt mogelijk. Tijd is daarbij een belangrijke factor. Ook het tot je nemen van kennis moet het liefst zo min mogelijk tijd in beslag nemen. Hans ziet deze trend terugkomen in de wensen van klanten:

“We leven in een wereld die steeds sneller verandert. Dit betekent dat we kennis steeds sneller tot onze beschikking moeten krijgen. Als je bijvoorbeeld wilt leren hoe een bepaald softwaresysteem werkt, kun je daar niet meer maanden voor uittrekken. Dan is het systeem al drie keer veranderd.”

Dit is een van de redenen waarom micro-leren in opkomst is. Bij micro-leren krijg je, met behulp van korte video’s, compacte teksten of andere features ondersteuning op het moment dat jij het nodig hebt. Deze vorm van leren helpt je beter presteren. “In 1885 bewees de wetenschapper Ebbinghaus al dat mensen snel vergeten”, vertelt Hans. “Als je een les volgt, ben je na een uur al vijftig procent van wat er verteld werd vergeten. Na drie weken is dit al tachtig procent. Gelukkig zijn we tegenwoordig niet meer afhankelijk van een docent. We kunnen op elk moment de nodige kennis opzoeken, via het internet op een tablet of onze smartphone. Hierdoor kunnen we alle kennis die we vergeten zijn, terughalen op het moment dat het nodig is. Onze leeroplossing DirectKnow is hierop gebaseerd.”

70:20:10
Micro-leren komt ook terug in het concept 70:20:10, waar tegenwoordig veel over gesproken wordt. Hans vertelt: “De basis van 70:20:10 is dat we op verschillende manieren leren. We leren ongeveer tien procent formeel, bijvoorbeeld via opleidingen. Twintig procent van onze kennis ontstaat op basis van de dingen die we leren van anderen. En het grootste deel van onze kennis komt uit onze werkervaring. Op dit principe spelen microcursussen in, want op het werk heb je vaak geen tijd om een lange cursus te volgen of urenlang te zoeken naar de juiste informatie. Je wilt snel iets leren en het direct kunnen toepassen.”

Micro-leren als aanvulling
Toch denkt Hans dat het uitgebreid studeren nooit helemaal zal verdwijnen. Het micro-leren vervangt de langere cursussen en opleidingen niet, het is eerder een aanvulling. Hans legt uit: “De vorm van leren die je kiest, hangt samen met je leerdoel. Als jouw doel is om een expert te worden op het gebied van Excel, dan zal je een complete opleiding moeten volgen. Maar snap je een bepaalde functie niet en heb je deze snel nodig, dan kun je beter kiezen voor een microcursus.”

Ook in de langere online cursussen ziet Hans een ontwikkeling: “We zien dat het voor cursisten en organisaties belangrijker wordt dat een online cursus een kwaliteitskeurmerk heeft. In de traditionele opleidingswereld zien we al veel langer dat accreditatie belangrijk is, maar tegenwoordig wordt dit ook voor online opleidingen steeds gangbaarder. SkillsTown was bijvoorbeeld de eerste online opleider met de internationale LPI accreditatie en heeft al drie keer de CEDEO-erkenning mogen ontvangen. Over het algemeen zien we twee trends: als het om leren gaat, zijn de kwaliteit en accreditatie er belangrijk en als het gaat om beter presteren, kiezen mensen eerder voor kort en krachtig.”

Tip: leren is geen doel, maar een middel
Ten slotte heeft Hans nog een tip voor organisaties die zelf actief aan de slag zijn of gaan met online leren:

“Kijk naar je organisatiedoelen en laat het leren daarop aansluiten. Leren moet geen doel op zich zijn, maar een middel om je organisatiedoelstelling te bereiken.”

  • Hans Schuurmans
    Hans Schuurmans CEO SkillsTown

Naast online cursussen biedt SkillsTown ook essentials aan. Dit zijn korte, moderne microcursussen, waarmee je supersnel kennis opdoet over een specifiek onderwerp.

Aanbevolen