In 21st century skills, Ontwikkeltips

Ondanks dat we mislukkingen liever voorkomen, kun je ervaring enkel opdoen door iets vaak te doen. En hoe meer dingen je onderneemt, hoe groter de kans dat je faalt. Maar falen is helemaal niet erg, want door soms te blunderen, kom je alleen maar verder in het leven. Wij zetten 3 redenen op een rijtje waarom jij af en toe best mag falen.

1: Door falen kan je talent groeien

Al jarenlang doet psycholoog Carol Dweck van Stanford University onderzoek naar leren, presteren en de relatie met falen. Uit haar studies blijkt dat er twee manieren zijn om met tegenslagen om te gaan. ‘Vastdenkers’ zijn mensen die zich liever richten op taken die ze al kunnen en blijven het liefst uit de ‘faalzone’, ‘expansiedenkers’ daarentegen zijn niet bang voor een uitdaging en raken juist gemotiveerd door hun best te doen. Wanneer zij falen, proberen ze het gewoon opnieuw. Door een tweede of derde poging laten zij hun talent groeien na een grote blunder.

2: Falen verhoogt de kans op succes

Veel successen zijn ontstaan uit de grootste fiasco’s. Denk aan bedrijven zoals Google en Philips. Zij werken met het principe dat tegenover een succesverhaal altijd een mislukking staat. Want de dingen die je eerder fout hebt gedaan, doe je als het goed is later anders. Ze delen dit met collega’s en juist door te zien wat misging, ontstaan er vaak andere mooie ideeën.

3: Falen geeft nieuwe inzichten

Dingen die je doet, kunnen nu eenmaal niet altijd perfect gaan. Soms heb je een bepaalde factor over het hoofd gezien, of moet je zo snel reageren dat je in de stress de verkeerde keuze maakt. Maar al deze momenten waarop dingen anders gaan dan je had voorzien en jij het voelt als falen, zijn momenten waarop je juist een klein succesje behaalt op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Dankzij het falen, benader je zo’n zelfde situatie in de toekomst anders. Zo leer je van jouw faalactie en krijg je nieuwe inzichten die je in de toekomst zullen helpen.

Meer tips voor jouw persoonlijke ontwikkeling?

Als online opleider bieden we tal van cursussen; onder andere op het gebied van omgaan met stress, loopbaanontwikkeling en gezondheid. In de online leeromgeving is er voor iedere medewerker een leervorm die bij hem of haar past. Een voorproefje krijgen? Vraag een gratis (online) demonstratie aan.

Aanbevolen